Zooma in möjligheterna istället för problem, fäst dig vid tillit och få kraften att våga ✨

Rädslor har en förmåga att få oss att stanna upp, särskilt när vi står inför att ta stegen mot det vi verkligen drömmer om.

Rädslor kan kasta skuggor över våra visioner och få oss att ifrågasätta våra egna förmågor. Jag tror vi alla känt det någon gång – den där gnagande oron, molnet av tvivel eller känslan av att det kanske inte kommer gå som planerat. När det händer är det lätt att fastna i tankesättet där varje risk känns som en katastrof. Dessa tankar kan få oss att känna oss små och oförmögna att agera. Så hur kan du istället skifta fokus och fokusera på möjligheterna?

Här går vi igenom de fyra största rädslorna som håller dig tillbaka från att agera:

Rädslan för att misslyckas

Det är naturligt att känna oro för att misslyckas. Frågor som "Vad händer om jag inte klarar det?" eller "Vad händer med mitt rykte?" är vanliga när du står inför nya utmaningar. Men misslyckanden är ofta lärorika steg på vägen till framgång. Tänk istället på vad du kan lära dig av varje misslyckande och hur det kan leda dig till något bättre.

Rädslan för att bli avvisad

Ingen vill bli bortvald eller dömd. Rädslan för att inte bli accepterad kan vara totalt förlamande. Men ibland är avvisning en del av processen, och det är ofta inte personligt. Varje "nej" leder dig närmare ett "ja". Genom att acceptera att avvisning är en naturlig del av att våga, kan du hitta modet att fortsätta framåt.

Rädslan för ansvar

Att ta ansvar innebär ibland att ta stora steg. Vad händer om du lyckas, men inte kan hantera ansvaret? Tanken på att ta på sig mer än man klarar kan vara skrämmande. Men att växa innebär att ta sig an nya utmaningar. Genom att acceptera att ansvar kommer med framgång, kan du börja se det som en möjlighet att växa, inte som en börda att undvika.

Rädslan för att ångra sig

Tänk om du tar ett steg och det visar sig vara fel? Många människor väljer att inte agera alls för att undvika risken att ångra sig. Men om du aldrig provar, kommer du aldrig att veta vad som kan hända. Fokusera istället på de möjligheter som kan öppna sig när du vågar ta risken, och förstå att även om det inte går som planerat, finns det alltid något att lära sig.

Istället för att fastna i katastroftankar, försök att zooma in på möjligheterna. Vad kan gå rätt istället för fel? Fäst din tillit vid processen, och förstå att du har kraften i att våga. Tro på att varje steg, även om det känns läskigt, kan leda till något större. Om du håller dig nyfiken och öppen för förändring, kommer du upptäcka alla möjligheter som står framför dig.

Att känna rädsla är mänskligt, men att låta den styra våra handlingar är något vi kan välja bort. När du känner att oroskänslor och katastroftankar börjar ta över, påminn dig själv om varför du började. Vad var det du ville skapa? Vad var din ursprungliga glädje? Kom ihåg att du är större än problemet. När du lär dig att skifta perspektiv, kommer du upptäcka kraften i att våga ta nästa steg, oavsett hur stort eller litet det är.

Skifta perspektiv genom att:

  • Zooma in möjligheterna istället för problemen
  • Fäst dig vid tilliten och att lita på processen
  • Få kraften att våga ta steget trots dina rädslor

Mer på detta tema kan du lyssna till i veckans poddavsnitt:


_
Emmeli är professionell coach och utbildare med fokus på inre ledarskap där hon coachar och utbildar personer som vill leva sitt liv fullt ut och gå från vision till verklighet. Emmeli driver Ledarskapsakademin som utbildningsplattform. Hon har också skrivit boken Du är utvald – 6 viktiga nycklar för ditt liv, uppdrag och självförtroende.

Följ på Instagram | Facebook | Youtube

Kategorier: : Peppbrevet, Podden